נשים וויקיפדיה

אתר ויקיפדיה

אין היום אדם שלא יודע מהי "ויקיפדיה". האנציקלופדיה החופשית שנוסדה ב-2001 בקליפורניה הפכה למקור הידע האנציקלופדי הנגיש ביותר בעולם. כפי שטוען עופר אדרת, הרעיון היה נפלא: "אנציקלופדיה חופשית, מקוונת, מעודכנת, ענקית ונטולת השפעות מסחריות ופוליטיות, אשר פועלת לשימור ולהנגשת הידע. כזו שתיכתב על ידי כולם ועבור כולם, בלי שיקולים זרים ותוך חיבור מושלם בין הטכנולוגיה של המאה ה-21 ו'חוכמת ההמונים'".

הבעיה היא שאין שום תחום שאינו פוליטי, שיחסי הכוח לא מחלחלים אליו. כך קרה שהאנציקלופדיה "החופשית" ממשיכה לשחזר דפוסי הדרה ואפליה שמוכרים לנו מספֵרות אחרות. למשל, ערכים בוויקיפדיה על נשים לעיתים מסווגים כתתי ערכים. סופרות נמצאות לעיתים תחת כותרת המשנה "סופרות נשים אמריקאיות" ולא תחת הכותרת הכללית "סופרים אמריקאים", כפי שכתבה צפי סער. בנוסף, יש מעט ערכים על נשים ביחס לערכים על גברים, כפי שטוענת שרון גבע. אמנם בוויקיפדיה העברית יש באורח יחסי מעט יותר ערכים על נשים מאשר במקורות מקבילים (יש בסך הכל 196,096 ערכים בוויקיפדיה העברית, 26% מתוכם, דהיינו 50,242 ערכים, הינם ביוגרפיים: 81% מערכים אלה הם על גברים, ו–19% על נשים) כמו ויקיפדיה באנגלית ובריטניקה, כפי שטוען נחמיה גרשוני איילהו, אך השיעור הזה מנותק ממספר הנשים באוכלוסיה.

מיעוט עורכות בוויקיפדיה

מספר העורכות בוויקיפדיה לעומת העורכים נמוך מאוד בכל רחבי העולם. על פי הנתונים שפורסמו בהארץ ב-2013, 23% מעורכי ויקפדיה בעברית הן למעשה עורכות, ורק 15% נשים בקרב ויקיפדיה בעולם. כבר ב-2011 פורסם פוסט בבלוג של סו גרדנר, מנהלת קרן ויקימדיה, שכותרתו "תשע סיבות לכך שנשים אינן עורכות בוויקיפדיה". בין הסיבות: ממשק עריכה לא ידידותי למשתמשת, חשש משיח כוחני ותוקפני, חשש שהערכים שהן כותבות ימחקו ועוד. סיבה נוספת המופיעה בפוסט היא כי נשים לעיתים קרובות אינן בטוחות מספיק בידע שלהן.

זוהי תופעה מוכרת, כפי שכותבת סער, שבמבחן אמריקאי גברים רבים עונים גם כשאינם יודעים את התשובה, מנחשים, כי יש סיכוי של 25% שיצדקו, ואילו נשים אינן עושות זאת בדרך כלל. מכך ומממצאים דומים אפשר להסיק, שנשים נוטות פחות מגברים להתבטא בנושאים שאינן מומחיות בהם. גברים מחונכים ומחוברתים להעז, נשים לרוב אינן מקבלות עידוד חברתי להביע את דעתן בנחרצות. אין ספק שחיברות מסוג זה מונע מנשים רבות להיות עורכות וכותבות בוויקיפדיה. בנוסף, התרבות הוויקיפדית היא גם נגזרת של עולם המחשבים – שגם בו יש מיעוט של נשים.

 

מיעוט עורכות בוויקיפדיה ישראל

בשל מיעוט העורכות, ב-2012 נערכו בישראל סדנאות לעריכה בוויקיפדיה העברית שיועדו לנשים, ומטרתן היתה להגדיל את מספר העורכות. הסדנאות היו בהשפעת קרן ויקימדיה העולמית, ששמה לה למטרה להגדיל את אחוז הנשים העורכות באופן משמעותי. בסדנאות למדו נשים כיצד מתנהל מיזם ויקיפדיה, כיצד לערוך ערכים, והודגש כי ויקיפדיה לא עובדת על המושלם אלא על הנכון. מעין אלכסנדר כתבה כי נאמר להן "תכתבו מה שאתן יודעות. תמיד אפשר אחר כך להוסיף, לערוך ולשפר. ככל שיותר אנשים יתרמו ידע, כך הוא הולך ומצטבר, ועורכים שונים כותבים על מה שמעניין אותם".

ב-2014 החל שיתוף פעולה בין עמותת ויקימדיה ישראל לבין קבוצת 'ויקי נשים' – קבוצת פייסבוק שמטרתה לרכוש, לשתף ולחלוק את הידע הנדרש לכתיבה בוויקיפדיה. כפי שכותבות ציפי ערן וחן ספקטור, הקבוצה מורכבת ברובה מנשים וחותרת להרחיב את הערכים והתכנים החופשיים בוויקיפדיה אודות נשים ותרומתן בכל תחומי הדעת.

ב-2015 נערכה אף תחרות שנקראה ״נשים יוצרות ערך״ שיזמו עמותת ויקימדיה וארגון ויצו העולמי במטרה ליצור ולהרחיב ערכים העוסקים בנשים יהודיות וישראליות (כתבה על כך ענבר נעמן). במסגרת התחרות התבקשו הגולשים/ות לכתוב ערכים שעוסקים באמניות, מדעניות, חוקרות ונשים בולטות בתחומים נוספים. בארגון ויצו הסבירו כי לתחרות היו שתי מטרות עיקריות: לאפשר לנשים לכתוב את ההיסטוריה שלהן ולהוות מקור השראה לנשים. ״ככל שתהיה נראות גבוהה לפועלן של נשים, כך יותר נשים יאמינו ביכולות שלהן לפרוץ קדימה ולשבור את תקרת הזכוכית".

 

פרויקט ״מעלים ערך: מחזירות נשים להיסטוריה״

 הסדנאות והתחרות היו יוזמה מצוינת, אך בתוך האווירה השוררת בקרב עורכי ויקיפדיה בישראל, קשה מאוד לשנות את המצב. הוכחה לכך עוררה סערה לא מזמן, כאשר ערכים העוסקים בנשים, שנכתבו כחלק מפרויקט פמיניסטי של ד״ר שרון גבע, נמחקו. שם הפרויקט היה ״מעלים ערך: מחזירות נשים להיסטוריה״ ובמסגרתו כתבו סטודנטיות וסטודנטים ערכים לוויקיפדיה העברית על נשים בישראל, כדי להנגיש את המידע עליהן ועל פועלן לטובת הכלל ולהעלות מודעות למקומן של נשים בחברה הישראלית ובהיסטוריה שלה. כתיבת הערכים בפרויקט נעשתה על ידי מחקר ארכיוני שערכו הסטודנטיות/ים, ראיונות עם קרובים ומכרים של הנשים שהן/ם כתבו עליהן, והנגשת פיסות מידע מספרים ומעיתונים ישנים, ששולבו כמקורות בתוך הערכים החדשים.

כפי שכותבת גבע, הפרויקט החל בקורס בנושא נשים בישראל בחוג להיסטוריה במכללת סמינר הקיבוצים, כשהתברר שהנשים עליהן נלמד בכיתה אינן מוכרות דיין לציבור הרחב, ואף נעדרות בדרך כלל מחומרי הלימוד במערכת החינוך. המטרה של הקורס האקדמי לא היתה רק ללמוד על החברה בישראל אלא לחולל בה שינוי ולהפוך את העולם להוגן יותר. כותרת הפרויקט משלבת שני פעלים, "מעלים" ו"מחזירות", במטרה לשקף את זהות המשתתפות והמשתתפים בו, נשים וגברים, ולבטא את האג'נדה שביסודה שיתוף ושוויון.

 

אך כפי שגילו גבע ותלמידותיה במהרה, רבים מהערכים שכתבו היו מועמדים למחיקה. כך קרה למשל לערך על מרים ברץ, כפי שכותבת שירי דובר, שבדיון על אפשרות מחיקתו נכתב למשל, "הערך נראה כמו עבודת שורשים של ליטל מקיבוץ נווה-גבינה", ו"האומנם המאבק הפמיניסטי ראוי להיות מודגם באישה שהצליחה בהירואיות לחלוב פרות ברפת? מה, נגמרו האליס מילריות של העולם, וכל מנהלות התאגידים, הרופאות, החוקרות, המרצות, הקצינות וכו' שזכאותן לערך לא מפוקפקת?".

בתמונה: מרים ברץ

 

שכפול יחסי הכוח במרחב הווירטואלי: גם כאן ההיסטוריה שייכת לחזק ולכוחני

היחס המזלזל הכפול – הן כלפי הנשים עליהן נכתב הערך והן כלפי הנשים שכתבו את הערכים, כפי שמודגם בדיון זה – חושף את האופן בו יחסי הכוח בין גברים ונשים משוכפלים בתוך העולם המקוון. עופר אדרת כותב כי ״הצצה אל ׳דיוני העריכה׳ של כמה מהמועמדים־למחיקה חושפת כי את תפקידי המו"ל, העורך והכותב המסורתיים, החליף מועדון סגור, אליטיסטי, מתנשא ואלים, שחבריו מסתתרים מאחורי כינויים ולא מחויבים לחשוף את שמותיהם, השכלתם והתאמתם לתפקיד, ועושים בוויקיפדיה כבשלהם. את חופש הפעולה המוחלט שקיבלו הם הפכו לדיקטטורת המונים, את חופש הדיבור — למסע הכפשות נגד מי שלא חבר במועדון שלהם, ואת חופש המידע — לאנרכיה. כך, אם בעבר נכתבה ההיסטוריה על ידי המנצחים, והנציחה בכך את החזק והשולט (וכן את הגבר, את הלבן, וכו'), היום היא נכתבת בידי קליקה של עכברי מחשבים וביריוני מקלדת, שחורצים גורלות וקובעים במחי "הצבעת מחיקה" ובשפה משלהם (בה מככבים "ויקיפדים", לצד "מפעילי מערכות" ו"דיילים") מי יזכה לחיי נצח ומי ייעלם מהזיכרון הקולקטיבי שלנו״.

גם גבע, כמו אדרת, מייחסת את הבעיה, בין היתר, לחוסר השקיפות והיעדר המידע המזהה של בעלי תפקידים בוויקיפדיה. היא טוענת כי הסתתרות מאחורי מסיכה מקלה על מי שרוצה להשליט עמדה, ולהציג עצמו בתור אחד שיודע, מבלי שיוכלו לפקפק בכישוריו, ידיעותיו ומניעיו. ״הגיע הזמן להרים את מכסה המנוע של מאגר המידע העצום הזה ולראות מי האנשים שמארגנים את המידע שנמצא אצלנו בכיס, ולמרבה הצער רובנו איננו מטילים בו כל ספק״, היא טוענת.

המאבקים על מחיקה של ערכים רבים בפרויקט הובילו את גבע להפסיק אותו ולהעביר את הערכים לפלטפורמות אחרות, המבינות את החשיבות של יצירה ושימור של ידע על אודות נשים, אלה שההיסטוריה שוב ושוב מנסה למחוק אותן מתוכה. אך בקרב הזה ויקיפדיה היא המפסידה בסופו של דבר, כיוון שנחשפו נקודות התורפה של ״האינציקלופדיה החופשית״ שהתגלתה כשכפול מקוון של המציאות השוביניסטית שלנו. כנראה שרק שינוי אמיתי במציאות המגדרית שלנו ומחיקת הסטראוטיפים המגדריים יוכל להביא גם לשינוי יחסי הכוח ברשת, וכתוצאה מכך גם בוויקיפדיה.

 

למאמר נוסף של עופר אדרת

למאמר אקדמי של שרון גבע על הפרויקט

 

 


4 תגובות בנושא “נשים וויקיפדיה”

  1. תודה על הפוסט המעניין ועל האזכור שלי. הנושא של נשים עורכות וכתיבה אודות נשים בויקיפדיה מרתק, כי המרווח בין מה שהטכנולוגיה מאפשרת ובין המוסכמות החברתיות נשאר רחב.
    עם זאת, ויקיפדיה העברית וקרן ויקימדיה העולמית מתמודדות עם התופעה במיזמים שונים לעידוד פעילות נשים ותמיכה בהן.
    בויקיפדיה העברית פועל מיזם "ויקי-נשים" שיזמה העורכת ציפי ערן. מטרת הקבוצה היא לשתף מידע, רעיונות וערכים ולתמוך בנשים עורכות בויקיפדיה. לדף הקבוצה בפייסבוק: facebook.com/groups/WikiWomen

  2. איך אפשר לכתוב כתבה שלמה על נשים וויקיפדיה, ולא להזכיר את מיזם ויקי נשים?

    כדי לתת לכם פרופורציה, מיזם ויקי נשים הקיים שנתיים, העלה יותר מ-500 ערכים על נשים (לעומת הפרויקט של שרון גבע שהעלה 50 במשך חמש שנים); וכן כולל ערכים על נשים מקבוצות מוחלשות, כמו טרנסג'נדריות, פעילות זכויות אזרח שחורות, פמיניסטיות הודיות, ספרוטאיות נכות, דיסידנטיות סיניות ועוד… (אם כבר דנות ביחסי כוחות, לא משאירות את ההיסטוריה בידי נשים יהודיות שתרמו לכיבוש).

    המספר הזה של הערוכות בוויקיפדיה העברית – 23% – הוא בזכות ויקי נשים. לפני שהתחלנו לערוך סדנאות, אירועים, קורסים, ולקדם כתיבה של נשים, המספר היה קרוב יותר ל-17%.

    ואגב, לא "התחילו למחוק" לגבע ערכים. ולבטח לא ל"תלמידותיה" כי מדובר בערכים שכתבו גברים (או לפחות אחד מהשניים). לכולם מוחקים ערכים, יש מלחמה מתמדת בין "מכלילנים" ל"מחקנים" בוויקיפדיה, ואם כבר ציטטתם את גרשוני, אין הבדל במספרי המחיקות בין ערכי גברים וערכי נשים. כך שלפחות תוודאו את העובדות.

    לגבי "תפקידים" בוויקיפדיה: אין כזה דבר. "ויקיפד" זה כינוי למי שכותב בוויקיפדיה. אם כל אחד פה ילך אפילו כאנונימי וישנה פסיק בוויקיפדיה – הרי הוא ויקיפד. זה לא תואר פורמלי, ואין מאחוריו כלום. לגבי מפעילי מערכת – מדובר במתנדבים שמקבלים הרשאות לשם ניטור כדי למנוע השחתות. אין למפעיל מערכת יותר מילה ב*תכנים* של ויקיפדיה מאשר לכל עורך פעיל אחר. אז אפשר להפסיק עם ההפחדות.

    *יש* בעיית הטייה מגדרית בוויקיפדיה. היא נוצרת כי אכן הפרופיל של קהילת העורכים הוא הפרופיל ההגמוני – ישראלים-גברים-יהודים-אשכנזים-סטרייטים-ציונים. ולכן, תמיד יהיו בוויקיפדיה העברית פחות ערכים על נשים, יותר כינויים של ערבים כמחבלים, התייחסות במגדר הלא-נכון לא.נשים טרנסג'נדרים, וכן הלאה – כי התוצר משקף את מי שמייצר אותו.

    הפתרון לכל זה הוא – טה דא! – השתתפות של יותר נשים (וכן אנשים לא-הגמונים נוספים) בוויקיפדיה. מומלץ בכל לשון של המלצה להצטרף לשם כך למיזם ויקי נשים (בפייסבוק) כי זהו המיזם הפעיל היחיד שבאמת מתמקד בהגדלת מספר העורכות בוויקיפדיה (כאמור, למיזם של גבע לא היה שום קשר לכך – היא הציעה קורס אקדמי עבור קרדיט בו סטודנטים וסטודנטיות כתבו ערך במקום עבודה סמינריונית… זה בשום צורה לא הגדיל את מספר העורכות בוויקיפדיה, לא היה מיזם התנדבותי, ולא שינה את המדיניות של ויקיפדיה בשום נושא כי לא הייתה השתתפות קהילתית שם).

    מפגשים חודשיים של ויקי נשים מתקיימים בתל אביב, וקורסים תקופתיים מפורסמים בפייסבוק (הקורס הבא יהיה קורס מקוון כדי להנגיש גם לנשים שלא יכולות להגיע לשם כך לתל אביב).

  3. צר לי לראות שהכותבת כאן לא עשתה עבודה יסודית, אלא מיחזרה שוב טענות לא נכונות ומטעות של אדרת את גבע. אני מציעה לקרוא את הערך בוויקיפדיה "הפער המגדרי בוויקיפדיה" ולקבל מידע מדויק ומלא יותר. גבע "שכחה" או העדיפה לשכוח להזכיר בתלונותיה הרבות מיזמים אחרים שבהן נכתבו ערכים רבים יותר על נשים, כמו "ויקי נשים", ערכים על נשים במסגרת כתיבת ערכים כמטלה אקדמית בתוכנית ללימודי נשים ומגדר" באוניברסיטת חיפה, כנ"ל בתוכנית רודרמן למצטיינים באוניברסיטת חיפה, "נשים אמריקאיות והפרויקט הציוני". יש מיזמים נוספים העוסקים בכתיבת ערכים על נשים המופיעים בערך "הפער המגדרי בוויקיפדיה"

    וכשממחזרים שוב את נושא הצבעת המחיקה על הערך "מרים ברץ" כדאי לבדוק את תוצאות ההצבעה שם: בהצבעה, 34 הצביעו בעד השארת הערך, 7 בעד מחיקה. כלומר 83% הצביעו בעד השארה. מבין מצביעי המחיקה הייתה אישה אחת מבין מצביעי ההשארה היו 4 נשים,ו-30 גברים. כלומר אחוז יותר גדול של נשים הצביע בעד מחיקה, מאשר בעד השארה. לא היה כאן מצב של נשים מול גברים, אלא העלאת דיון על חשיבות ערך שמתנהל כל הזמן בוויקיפדיה. במקום להדגיש את דברי המתנגדים לערך, למה אינכם מדגישים את דברי התומכים בערך? אולי כי זה לא תואם את האג'נדה של הפוסט הזה?
    להצבעת המחיקה ראו https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%95%D7%99%D7%A7%D7%99%D7%A4%D7%93%D7%99%D7%94:%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA_%D7%9E%D7%95%D7%A2%D7%9E%D7%93%D7%99%D7%9D_%D7%9C%D7%9E%D7%97%D7%99%D7%A7%D7%94/:%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D_%D7%91%D7%A8%D7%A5

    אני מקווה שהתגובה תפורסם, היא לא מחמיאה לכותבת בו . אני מקווה שזה יביא גם לתיקון הפוסט השגוי והמטעה הזה.

  4. מאוד משמח שגם עמותת מכנה משותף פועלת לצמצום הפער מגדרי בוויקיפדיה ומעלה למודעות לנושא. אם כי, התמונה שהוצגה כאן אינה מלאה ואף חלקית ביותר. ישנן מספר נשים בולטות הפועלת לשינוי הנושא וחשוב גם לתת לפועלן במה: ציפי ערן מובילת מיזם ויקינשים – קבוצת פייסבוק המונה מאות חברות שפועלת לכתיבת ערכים על נשים. רק בשנת 2016 נכתבו מעל 200 ערכים על ידי חברות הקבוצה.
    שני אבנשטיין שפועלת באוניברסיטה תל אביב מעודדת סטודנטים לכתוב על נושאים הקשורים למגדר ונשים
    פרופ שרון הלוי מאוניברסיטת חיפה בסיוע חנה יריב היו הראשונות שהובילו מיזם לכתיבת ערכים בנושאי פמיניזם ומגדר. הסטודנטיות מחיפה כתבו עשרות ערכים בתחום.
    השנה ביום האשה תתקיים זו השנה השלישית תחרות כתיבת ערכים על נשים פורצות דרך. בכל שנה נכתבים בתחרות כחמישים ערכים נוספים.
    פעילויות אלו הובילו לשילוב נשים ככותבות קבועות.
    כמו כן, קהילת ויקיפדיה עברית בסה"כ מקבלת בברכה את היוזמות הללו ויקיפדים וויקיפדיות תומכים בפעילות.
    עמותת ויקימדיה ישראל המפעילה את תחרות הכתיבת ומייזמים בחינוך ובאקדמיה לכתיבת ערכים דואגת לשלב ערכים על נשים בכל אחד מהמייזמים שלה.
    ראוי לתת תמונה מלאה יותר ולתת קרדיט לכל העושות במלאכה
    מיכל לסטר, מנכלית ויקימדיה ישראל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *